Σίφνος
Οι Κυκλάδες φημίζονται για τις απέραντες παραλίες και τα παραδοσιακά ασπροβαμμένα σπίτια τους, τα οποία λαμπυρίζουν κάτω από τον ήλιο κι έχουν φόντο το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Νοτιοανατολικά της Σερίφου, δυτικά της Αντιπάρου και βορειοανατολικά της Κιμώλου βρίσκεται το νησί των δυτικών Κυκλάδων, η Σίφνος. Για πολλούς, η Σίφνος είναι ο ιδανικός προορισμός διακοπών στην Ελλάδα χάρη στα μοναδικό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσα Απολλωνία, με την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της και τις πολλές εκκλησίες, και λίγο βορειότερα βρίσκεται ο Αρτέμωνας. Στην δυτική πλευρά βρίσκονται οι Καμάρες και το Βαθύ, ενώ στην νοτιοανατολική πλευρά ο Πλατύς Γυαλός, η Χρυσοπηγή και ο Φάρος, τουριστικά χωριά με όμορφες παραλίες. Τέλος στην ανατολική ακτή της Σίφνου βρίσκεται το Κάστρο, η ωραιότερη ίσως περιοχή του νησιού, με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, πολλές εκκλησίες, αρχαιολογικό μουσείο και θαυμάσια θέα.
|
Στην αρχαιότητα, το νησί ονομαζόταν «Μερόπια» και «Άκις», ενώ η ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα την οφείλει στον γιο του Αττικού ήρωα Σουνίου, Σίφνο. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι η Σίφνος ήταν από τα πλουσιότερα νησιά των Κυκλάδων και δικαιολογημένα άλλωστε, αφού η παραγωγή χρυσού και αργύρου, τα λατομεία και η κεραμική που στήριζαν την τοπική οικονομία ανθούσαν και έφερναν στο νησί μεγαλύτερη ευφορία και ευμάρεια. Απόδειξη της ακμής αυτής ήταν η ανάθεση, γύρω στο 525 π.Χ., στο ιερό των Δελφών ενός θησαυρού με πλουσιότατο γλυπτό διάκοσμο, που σώζεται σε μεγάλο βαθμό.
Στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η Σίφνος τάχθηκε με το μέρος των Αθηναίων και αργότερα έγινε μέρος της Α’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Όμως, τα σημάδια παρακμής έκαναν πλέον την εμφάνισή τους στα αρχαϊκά χρόνια και ήταν ζήτημα χρόνου να χάσει παντελώς την αίγλη της. Μόνο κατά την ρωμαιοκρατία γνώρισε μια κάποια ανάκαμψη, κρίνοντας από τα πλούσια ευρήματα που βρέθηκαν στα νεκροταφεία του νησιού (γυάλινα και πήλινα αντικείμενα, σαρκοφάγοι κ.α.).
Η περίοδος όμως αυτή δεν κράτησε για πολύ, αφού η πρώιμη Βυζαντινή Περίοδος βρίσκει τις Κυκλάδες σε περίοδο στασιμότητας. Διοικητικά υπαγόταν στην επαρχία Αχαΐας του Ανατολικού Ιλλυρικού, συμμετείχε δε στην συγκρότηση του μικρού στόλου των νησιών των Κυκλάδων. Η οικονομική ανάπτυξη και η εμπορική δραστηριότητα των επαρχιών του νοτίου ελλαδικού χώρου κατά τους μέσους βυζαντινούς χρόνους ενίσχυσε την εμπορική σημασία του νησιού.
Οι ηγέτες της Σίφνου επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης με πρώτο δείγμα την ίδρυση της Σχολής του Πανάγιου Τάφου, η οποία ιδρύθηκε το 1687, και στην οποία δίδαξαν αξιόλογοι διδάσκαλοι, μεταξύ των οποίων ο Εμμανουήλ Τροχάνης, ο Νικόλαος Τροχάνης και ο Νικόλαος Χρυσόγελος. Κατά την ελληνική επανάσταση, την επαναστατική σημαία ύψωσε ο Χρυσόγελος και οργάνωσε εκστρατευτικό σώμα από κατοίκους του νησιού που πολέμησαν στην Πελοπόννησο και αλλού. Μετά την απελευθέρωση, στην Σίφνο σημειώθηκε ακμή σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα γράμματα.
|
Τέχνη για την οποία φημίζεται μέχρι σήμερα η Σίφνος είναι η αγγειοπλαστική. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η άνθηση των τεχνών αποτελεί παράδοση για το νησί της Σίφνου, αφού ήδη από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο βρίσκουμε αξιόλογα μικρά αγάλματα και διάφορα διακοσμητικά. Φυσικά, στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής συνέβαλαν και τα φυσικά στοιχεία του νησιού, όπως τα κοιτάσματα αργίλου, τα άφθονα νερά, και ο δυνατός ήλιος. στοιχεία που βοήθησαν στην παραγωγή πήλινων ειδών οικιακής χρήσης, μαγειρικών σκευών και άλλων χρήσιμων αντικειμένων.
Όλα αυτά έδωσαν μιας πρώτης τάξεως ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού και για να προστατευτούν αυτές οι κοιτίδες πλούτου, οι κάτοικοι τα έχτιζαν στην ενδοχώρα κοντά στον Αρτεμώνα και το Άνω Πετάλι για να μην κινδυνεύουν από τους επίδοξους πειρατές. Σε αυτή την τοποθεσία κιόλας προστατεύονταν από τους δυνατούς βόρειους ανέμους. Σήμερα, στο νησί της Σίφνου ο επισκέπτης μπορεί να δει ιδίοις όμασι τα χειροποίητα αριστουργήματα και τις ιστορικές συλλογές που συνοδεύουν την ιστορία του τόπου.
|
Η Σίφνος έχει μεσογειακό κλίμα, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια που χαρακτηρίζονται από την επικράτηση βορείων ανέμων (μελτεμιών). Οι ακτές της παρουσιάζουν εντυπωσιακές εναλλαγές και προσελκύουν πολλούς παραθεριστές κάθε καλοκαίρι. Σχηματίζονται πολλοί όρμοι με πανέμορφες αμμουδιές και πολλά μικρά ακρωτήρια. Στο βόρειο άκρο της Σίφνου σχηματίζεται το ακρωτήριο Φίλιππος (Κοφτό), ενώ στις δυτικές ακτές σχηματίζονται τα ακρωτήρια Βροντά, Κόκκαλα, Κοκκινομύτης, Χονδροπό και Μαΐστρος και οι όρμοι Αγίου Γεωργίου, Βουρλίδια, Καμάρες και Βαθύ που οι μαγευτικές αμμουδερές παραλίες τους με τα κρυστάλλινα νερά είναι ο ιδανικός τόπος να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Στον μυχό του Ορμού Καμάρες βρίσκεται το κύριο λιμάνι του νησιού με τον ομώνυμο οικισμό, όπου οι παραθεριστές μπορούν να γευτούν τις νησιώτικες λιχουδιές κάτω από τον ελληνικό ήλιο με το κύμα να παίζει μια ξεχωριστή μουσική. Στο νότιο άκρο της Σίφνου σχηματίζεται το ακρωτήριο Κοντός, ανατολικά του οποίου βρίσκεται η νησίδα Κιτριανή. Στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού σχηματίζονται τα ακρωτήρια Αμόνι και Νάπος και οι όρμοι Πλατύς Γυαλός και Φαρού, ενώ στις βορειανατολικές ακτές σχηματίζονται τα ακρωτήρια Άγιος Σώστης και Μισετούλι που συνιστούν το τέλειο μέρος για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας με θέα την απίθανη κυκλαδίτικη θέα.
|
Σίφνος Ταξιδιωτικός Οδηγός
Τουριστικος Οδηγός & Χρησιμες Πληροφοριες Για Την Σίφνο
|
Πολλοί συνδυάζουν το φαγητό με την διασκέδαση και η Σίφνος γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της μαγειρικής, η οποία αναδείχθηκε από τον άνθρωπο-ορόσημο της μαγειρικής στην Ελλάδα, τον Νικόλαο Τσελεμεντέ. Εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία με τοπικά εδέσματα στολίζουν κάθε γωνία των οικισμών της Σίφνου. Τοπικές σπεσιαλιτέ είναι οι ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, η κυριακάτικη παραδοσιακή ρεβιθάδα που ψήνεται από το βράδυ του Σαββάτου όλη τη νύχτα στο φούρνο με ξύλα, η καπαροσαλάτα, το ψητό κρέας στο μαστέλο, οι τυροκεφτέδες κι όλα αυτά συνοδευμένα με ντόπιο κρασί.
Πέραν όμως της κουζίνας, η Σίφνος διαθέτει έντονη και ποικίλη νυχτερινή ζωή. Στις Καμάρες και στην Απολλώνια θα βρει κανείς πολλά μαγαζιά που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θαμώνα. Επίκεντρο της διασκέδασης και του κεφιού είναι το φημισμένο «Στενό της Διασκέδασης», όπου ο χορός και το κέφι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας το πανωφόρι σας γιατί η θερμοκρασία το βράδυ στο νησί πέφτει αρκετά και δε θυμίζει σε τίποτε τις ζεστές βραδιές της πόλης.
|
|